La memòria a l’escola

La Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València ha fixat com un dels eixos vertebradors de la seua actuació la necessitat de fer arribar als ciutadans informació adequada i de qualitat sobre els fets succeïts a Espanya durant la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista.

Dins d’aquest programa d’actuació, una línia preferent és coadjuvar en la formació dels nostres joves sobre la repressió patida pels valencians durant aquells anys, programa que anomenem “la memòria a l’escola”. El fet que els destinataris foren joves ens va portar a considerar que la millor opció era elaborar un producte audiovisual, amb el qual arribar més fàcilment a aquest públic. Aquesta producció de la Diputació va ser realitzada tècnicament per l’Associació Stanbrook.

La idea de contribuir en l’educació dels nostres joves durant el seu període formatiu va fer confluir aquesta actuació pròpia de la Diputació amb les competències de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Fruit d’aquesta col·laboració interadministrativa es reparteix en 2018 als centres docents el documental Fills del silenci, en les seues versions castellà i valencià, juntament amb la corresponent unitat didàctica. L’objecte d’aquesta actuació és dotar al professorat d’una eina amb la qual col·laborar en el compliment de l’art. 33 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat Valenciana de memòria democràtica i per a la convivència, que inclou la memòria democràtica en els currículums d’educació primària, secundària i formació d’adults, comprometent-se a més a dotar el professorat d’eines i plans de formació per a aquest fi.

Fills del silenci.
L'impacte del franquisme en la societat valenciana

Sinopsi

Una jove descobreix casualment que el seu besiaio va ser afusellat pel règim de Franco sense que els seus familiars coneguen les raons, ni el seu cos haja aparegut mai.

A partir d’aquest fet, el documental fa un recorregut per la societat de por i silenci que va esdevindre a partir del colp d’Estat del dictador. Després d’aquest recorregut pels principals aspectes que defineixen un estat dictatorial, l’obra reflexiona sobre el moment actual i analitza fins a quin punt encara influeix en la societat espanyola aquesta etapa negra d’un passat històric no resolt.

La idea a transmetre és que els drets i les llibertats exigixen la seua defensa, ningú els defén per nosaltres, i que el pacte de silenci no suposa la superació real de tot el que va succeir.

Es pot veure el documental açí baix.

 • Direcció: Rosa Brines
 • Realització: Jaume Bayarri
 • Música original: Blas Payri

Ligeros de equipaje
Crónicas de la retirada

Sinopsi:

En 1939 quasi mig milió de persones van creuar a través dels Pirineus la frontera francesa. En aquell èxode hi havia restes de l’exèrcit republicà, però també població civil, moltes dones i xiquets. La majoria anaven a peu. Els camins estaven col·lapsats. 30.000 persones al dia creuant la frontera.

El sud de França no es va preparar per a una “invasió” d’eixe calibre. Ni ho esperaven, ni van ser capaços de preveure-ho. En aquell moment, vivien en el sud de França 250.000 persones. Els espanyols van ser desposseïts de tot en la frontera. Molts no van tornar mai. Alguns van morir de fred, altres pels bombardejos o en els camps de concentració francesos.

Lleugers d’equipatge pretén, amb una història de ficció creada amb multitud de cròniques i testimonis reals recuperar la verdadera història de centenars de milers de persones. Una història quasi oblidada, perduda en el temps.

Es pot veure l’obra de teatre ací baix.

L’obra es va representar a :
 • AYORA- IES FERNANDO III: 14/10/19
 • XÀTIVA- IES SIMARRO: 15/10/19
 • ALGEMESÍ – IES SAN VICENT FERRER: 16/10/19
 • VALÈNCIA- IES RAMÓN LLULL: 21/10/19
 • ALAQUÀS- IES DR. FAUSTÍ BARBERÁ: 28/10/19
 • ALDAIA- IES SALVADOR GADEA: 29/10/19
 • SEDAVÍ- IES SEDAVÍ: 30/10/19
 • BUÑOL- IES LA HOYA DE BUÑOL: 31/10/19