Exhumació d´una fossa comuna del cementeri municipal de Venta del Moro

El projecte de cerca, localització, exhumació i identificació del maqui Pedro Merchán Vergara “Paisano”, té per objectiu l’exhumació, recuperació, estudi i identificació de les restes cadavèriques de la víctima assassinada el 15 de maig de 1952, i l’autòpsia i l’enterrament del qual van esdevindre un dia després, el 16 de maig de 1952.

Els treballs arqueològics van començar el 10 d’octubre en el cementeri municipal de Venta del Moro, i van finalitzar el 20 del mateix mes. Es van efectuar un total de quatre sondejos de diferentes grandàries, en una zona molt concreta i determinada sobre la base de les referències primàries aportades per família, fonts consultades, i el permís d’actuació. Al llarg de les jornades de treball es van anar descartant enterraments no senyalitzats en superficie (dones, joves, ancians), fins a trobar un amb aparent compatibilitat.

Es dubtava que l’individu exhumat i estudiat en el laboratori fora Pedro Merchán Vergara i, amb la finalitat d’esgotar totes les possibilitats d’identificació, se li van prendre mostres òssies per a acarar-les amb les del seu familiar. Efectivament, després de la realització de les anàlisis genètiques realitzades no va ser possible establir la relació de parentiu biològic.

Pot consultar el llistat de represaliats enterrats en aquesta fossa prement açí.

 

  • Promotor

    Asociación La Gavilla Verde

  • Data treballs

    2022-2023

  • Equip excavació

    Grupo Paleolab

  • Laboratori genètica

    Cefegen

  • Cost

    13.012,95 euros assumits íntegrament per la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València

  • Procedència represaliats

    Adamuz (Córdoba)

Galeria de fotos