Exhumació de la fossa 33 del cementeri de Paterna

En la fossa 33 del Primer Quadrant Esquerra del Pati principal del Cementeri Municipal de Paterna, després dels treballs d’excavació i exhumació s’han documentat un total de 10 cossos, dels quals 4 podrien ser compatibles amb les restes de diferents víctimes del franquisme, pertanyent els altres a enterraments ordinaris.

És un element a considerar el que sobre ella es troba col·locat el memorial de la fossa 34, que ha d’haver afectat la citada fossa.

Faltaria saber, en el cas que es poguera finalment exhumar tota la fossa i documentar a través de les anàlisis genètiques, si ens trobem davant les víctimes d’altres processos ja iniciats, o d’altres saques el destí de les quals, a la llum de les fonts escrites, és una cosa incerta.

Han sigut localitzats projectils balístics del calibre 9 mm llarg, allotjats en vertebres i zones toràciques, comuna en armes curtes i en subfusells.

L’entitat beneficiària va presentar renúncia a la realització dels estudis genètics per a la identificació de les restes, després de confirmar-se per l’equip arqueològic que entre els cossos trobats no es trobaven les víctimes vinculades a l’associació de familiars. 

Pot consultar el llistat de represaliats enterrats en aquesta fossa prement ací.

 

 • Promotor

  Associació per la memòria histórica de Carlet

 • Data treballs

  2020-2021

 • Equip excavació

  ArqueoAntro

 • Laboratori genètica

  Genómica, S.A.U.

 • Cost

  10.132,54 €  assumit íntegrament per la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València