Representacions teatrals en centres d’ensenyament secundari i Batxillerat

L’any 2019, seguint amb l’objectiu de fer arribar a tots els estudiants de secundària i batxillerat, de manera adequada a la seua edat, la realitat de l’esdevingut durant el període de la Guerra Civil i la dictadura franquista, es va contractar la companyia Viridiana per a la representació de l’obra de teatre “Lleugers  d’Equipatge” en diversos centres educatius de la província de València.

La representació de l’obra, que tracta la qüestió de l’exili que van patir multitud d’espanyols en finalitzar la guerra, va ser acompanyada d’un treball previ a les aules estudiant la part del temari relativa a la Guerra Civil i la postguerra. L’obra va tindre un magnífic acolliment tant per part dels alumnes com del professorat.

 

Ligeros de equipaje. Crónica de la retirada

Sinopsi:

En 1939 quasi mig milió de persones van creuar a través dels Pirineus la frontera francesa. En aquell èxode hi havia restes de l’exèrcit republicà, però també població civil, moltes dones i xiquets. La majoria anaven a peu. Els camins estaven col·lapsats. 30.000 persones al dia travessant la frontera.
El sud de França no es va preparar per a una “invasió” d’aqueix calibre. Ni ho esperaven, ni van ser capaços de preveure-ho. En aquell moment, vivien en el sud de França 250.000 persones. Els espanyols van ser despullats de tot a la frontera. Molts no van tornar mai. Alguns van morir de fred, uns altres pels bombardejos o en els camps de concentració francesos.

Lleugers d’equipatge pretén, amb una història de ficció creada amb multitud de cròniques i testimoniatges reals recuperar la vertadera història de centenars de milers de persones. Una història quasi oblidada, perduda en el temps.

Es pot veure l’obra de teatre ací baix.

La obra es va representar en :
  • AIORA- IES FERNANDO III: 14/10/19
  • XÀTIVA- IES SIMARRO: 15/10/19
  • ALGEMESÍ – IES SAN VICENT FERRER: 16/10/19
  • VALENCIA- IES RAMÓN LLULL: 21/10/19
  • ALAQUÀS- IES DR. FAUSTÍ BARBERÁ: 28/10/19
  • ALDAIA- IES SALVADOR GADEA: 29/10/19
  • SEDAVÍ- IES SEDAVÍ: 30/10/19
  • BUNYOL- IES LA HOYA DE BUÑOL: 31/10/19