Teatre de la memòria

La Delegació de Memòria Històrica en col·laboració amb el Centre Teatral Escalante  va posar en marxa al desembre de 2016 el primer Cicle de Memòria Històrica. Amb aquesta unió de memòria històrica i teatre es pretenia complir amb l’objectiu que tots els ciutadans conegueren el passat més recent del nostre país i obrir un espai a la reflexió sobre les conseqüències de la guerra civil.

Les arts escèniques permeten mostrar la memòria d’una forma tan real que emociona a l’espectador i li transmet la duresa d’eixa època. El teatre, com a espai de trobada, ens permet recrear el nostre passat com a societat i ens ajuda a la construcció d’un relat col·lectiu dels esdeveniments.

Si bé el cicle no té dates fixes es realitza en la ciutat de València en l’últim trimestre de l’any i es tracta de fer-ho coincidir amb algun esdeveniment memorialístic. El cicle, compost per tres o quatre obres que es representen un únic dia, s’ha desenrotllat en diverses sales de la ciutat, des del Teatre Principal fins al Teatre El Musical (TEM) i la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau.

 

Fotografia de la companyia teatral La Barraca (1933). Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia.