Amnistia Internacional
Al novembre de 2008, el Jutjat Central d’Instrucció núm. 5 de l’Audiència Nacional, llavors a càrrec de Baltasar Garzón, es va inhibir (és a dir, va declinar la seua competència) per a conéixer de la querella presentada en 2006 per homicidis i desaparicions forçades en el marc de crims contra la humanitat comesos a Espanya entre 1936 i 1951, que donava compte de 114.266 desaparicions. De la dita inhibició es va derivar la competència a nombrosos jutjats territorials competents, en els que s’ha constatat una tendència continuada a l’arxiu per part dels jutges espanyols.
Aquesta tendència s’ha consolidat després de la sentència del Tribunal Suprem de 27 de febrer de 2012. En aquest context, la investigació de crims comesos durant la Guerra Civil i el franquisme que pogueren dur a terme tribunals d’altres països en aplicació del anomenat “principi de jurisdicció universal” és una altra important via amb què poden contar les víctimes per a combatre la impunitat.
La sentència del Tribunal Suprem 101/2012, de 27 de febrer de 2012, declara que els jutges espanyols no han d’investigar els crims de la Guerra Civil i el franquisme basant-se en arguments que Amnistia Internacional considera contraris al dret internacional.