Elaboració d´audiovisuals

El fet que els destinataris de “La Memòria a l’Escola” foren joves ens va portar a considerar que la millor opció era elaborar un producte audiovisual, amb el qual arribar més fàcilment a aquest públic. Aquesta producció de la Diputació va ser realitzada tècnicament per l’Associació Stanbrook.

La idea de contribuir en l’educació dels nostres joves durant el seu període formatiu va fer confluir aquesta actuació pròpia de la Diputació amb les competències de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Fruit d’aquesta col·laboració interadministrativa es va repartir en 2018 als centres docents el documental “Fills del silenci”, en les seues versions en castellà i valencià, juntament amb la seua corresponent unitat didàctica. L’objecte d’aquesta actuació era aportar al professorat una eina amb la qual col·laborar al compliment de l’art. 33 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat Valenciana de Memòria Democràtica i per a la Convivència, que inclou la memòria democràtica en els currículums d’educació primària, secundària i formació d’adults, comprometent-se a més a dotar el professorat d’eines i plans de formació per a aquest fi.

  • Direcció: Rosa Brines
  • Realització: Jaume Bayarri
  • Música original: Blas Payri

Fills del silenci

El impacto del franquismo en la sociedad valenciana

Una jove descobreix casualment que el seu besiaio va ser afusellat pel règim de Franco sense que els seus familiars coneguen les raons, ni el seu cos haja aparegut mai.

A partir d'aquest fet, el documental fa un recorregut per la societat de por i silenci que va esdevindre a partir del colp d'Estat del dictador. Després d'aquest recorregut pels principals aspectes que defineixen un estat dictatorial, l'obra reflexiona sobre el moment actual i analitza fins a quin punt encara influeix en la societat espanyola aquesta etapa negra d'un passat històric no resolt.

La idea a transmetre és que els drets i les llibertats exigixen la seua defensa, ningú els defén per nosaltres, i que el pacte de silenci no suposa la superació real de tot el que va succeir.